Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mindig ott áll az az angyal

2014.09.08

 05.01.2014

 

Erdekes ez a datum, olyan felelmetesen hangzik. Legalabb is szamomra.  Ma delutan megyek dolgozni, Madridba repulok azt hiszem, de nem is nagyon erdekel.  Iszom a reggeli kavem es valahogy hangokat hallok a fejemben, es fenyeket latok, persze nem ugy hogy zavarjon, de ott van, es en szivesen nezem.

Latom a kepzeletemben ahogy peregnek a szines kockak es olyan elethuek, mintha ott lennek.

Most azt latom hogy zold a park, es nyar van. Szerintem delelott. Igen delelott van es a park masik vegebol nezek vissza az elejere. Ezt jo szekelyesen leirtam. A park eleje ott volt ahol a haz all es a vege arra volt ahol a ciganyok laktak illetve arra amerre menni kelett delben haromkor , amikor apuka a munkaval vegzett. Megbeszeltuk hogy anyuka is arra jon ha a munkabol vegez. Altalaban mindig igy volt, es tataeknal talalkoztunk. Persze en egesz nap ott voltam, es csak a Jo Isten tudja hogy mennyi mindent csinaltam, mennyi varazslatos dolgot felfedeztem egy  nap alatt, aminek mindig csak nagyon keson lett vege.

Hosszuak voltak a napok es verofenyesek, magasak a fak es hallani lehetett mindne apro bogarat, ahogy kulon-kulon a sajat maga mondandojat mondta a tarsanak, a vilagnak, nekem, vagy csak egyszeruen azert mert igy volt tokeletes minden.  Meg messze volt a harom ora, meg rengeteg mindenre maradt idom. Ott alltunk Cigannyal a park vegeben es az eleje fele neztunk. Lattam ahogy tata eppen Gyurka bacsihoz megy be, aki fel uton szembejott mindig, a kek trening nadragba es egy piros vagy hasonlo szinu ingbe, rovidujuba, mikor mibe.

 Gyurka bacsi magas volt, es sokkal fiatalabb tatanal, azt hiszem valami  kituntetett ember volt a multbeli katonai tevekenysegeiert es azt hiszem hogy a hivatalban dolgozott valami jogi palyan, mint valami vezeto. De mar nyugdijban volt amikor en meg ismertem. Vastag fekete keretes szemuvege volt es rengeteg roman nyelvu jogi konyve, amiket aztan kesobb nekem is adott. Intelligens tanult ember volt az teny. Bukarestbol koltoztek ide ha jol tudom Agival a felesegevel, akinek szinten vastag fekete keretes szemuvege volt es szurke haja. De o is fiatalabb volt mint tataek. Olyan otven evesek lehettek. Agi  neni torte a magyar nyelvet, de mivel nem ismert senkit ott a hegyen es a varosban sem, sokat volt tataeknal es a vegen mar egesz jol beszelt.  Szerettem oket es ok is engem azt hiszem. Az o kutyajuk volt Cigany, akit nagyon szerettem setaltatni, mert nagy kutya  volt, legalabb is hozzam kepest igen.

Nemsokkal utanna hogy kezet fogtak eltuntek a sejtelmes fenyu udvar melyeben. Mert az az udvar mindig olyan sejtelmes volt, ahogyan atszurodott a sok almafan a napfeny, valami varazslat volt az egesz. De jo erzes toltotte el az embert ha bement arra az udvarra meg akkor is ha almat lopni mentem, vagy eppen malnat. Persze Gyurka bacsi errol valoszinuleg mindig tudott de akkor azt hittuk hogy ez soha nem derul ki.

Elindultunk visszafele, olyan kellemes volt a nyar, es szep hosszu szal viragok nottek ott a park vege fele ahol voltam, de volt ugy hogy az egesz park tele volt viragokkal, es az a park nekem nagyon nagy volt akkor. Korbe fak, es lefele is fak, a teteje meg  volt a park. Egy ures ret amelyet a korben lako emberek –koztuk tata is-rendszeresen kaszaltak. Ki-ki azt a reszt, ami a hozza legkozelebb eso volt a parkbol.

Eleg hamar visszaertunk, mert mindig szaladtunk , most is. Gyurka bacsi kapuja nyitva volt , kinyitottam es bementunk, hazavittem Ciganyt. Emlekszem, a poraza lancbol volt es a fogolya a vegen barna borbol. Ritkasagnak szamitott az akkor tajt es mindig azt szerettem volna ha Pufinak is olyan poraza lehetne. De Pufinak egy egyszeru barna bor poraza volt meg Csopitol orokolte. Pufi az en kutyam volt. Kicsi, keverek , foltos korcs. Mindig csak igy hivtuk hogy korcs. De Nagy szive volt, ugy orizte a hazat, hogy az a csengo hangja messze elhallatszott es annal is tovabb, volt ugy hogy a Hargita visszaverte visszhangkent vagy a Somlyo hegye, eppen mikor melyik.

Tata mar az udvaron ult es Gyurka bacsival beszelgettek. Azt hiszem bort ittak, froccsot ahogy hivtak, es Gyurka bacsi cigarettat szivott. Sokat dohanyzott. Tata arca szokas szerint felragyogott az oromtol amikor meglatott es igy szolt hozzam: “merre voltal te varasbeka?” igy is becezett , es mindenki orult neki hogy megerkeztem. Cigany Gyurka bacsihoz szaladt, majd tatahoz mindenkitol kikunyeralt egy kis simogatast, a nagy borzos fejere. Barna fekete szine volt es valami terrier keverek volt, de emlekszem mindig nyalas es osszeragadt volt a szakalla, ami ket oldalt logott neki le az orra korul.

En is kaptam mindig valami finomat es Gyurka bacsi almaja, mindig jobb volt mint a mienk. Neki mindig piros almai voltak, amit nagyon szerettem. Tata kavet vagy froccsot ivott, mikor melyikel kinalta ot meg Gyurka bacsi es mindig volt valami sutemeny. Mi csak tesztanak hivtuk. Altalaban almas teszta volt, amit vagy mama sutott es tata vitte at vagy Agi neni sutotte. Finom volt mert soha nem volt ket egyforma almas teszta. Az igazi oromet megis az okozta ha kaptam egy egesz tabla csokit. A Poiana csoki volt a kedvencem, es sokat kaptam Gyurka bacsiektol, mikor tejeset, mikor mogyorosat vagy eppen foldi mogyorosat. Ez a harom tipus volt, de nem is kelett belole tobb. Aztan utanna tataektol is azokat kaptam de altalaban nem egy darabot, hanem negyet –otot mikor mennyit.

Lassan indulni kelett mert valoszinuleg mama mar elkeszult az ebeddel, es a harom ora is kozel volt mar. Igy koszontunk el Gyurka bacsitol, aki a kapuig kisert minket, kezet fogott tataval, majd vegig nezte amig a majdnem szemkozti haz kapujan belepunk. Mert a tataek haza kicsit lennebb volt, a Gyurka bacsiek haza fennebb inkabb a park felso oladalanak utolso haza. A milyenk meg a Pista bacsiek, es a bolond Gyurka haza kozott, pont a parkkal szemben .

A nyar meg mindig tartott amikor beleptunk a kapun, es a ket viragagyas kozott elindultunk a lepcso fele, ahonnan Pufi mar regen leszaladt a kapuhoz mert eszrevette hogy jovunk. Mindig a magas lepcsok tetejerol szemlelte a parkot es a vilagot es mindent latott. Sokszor csak ugy tiszta szivebol beleszagolt a levegobe, es magaba szivta annak minden rejtelmet. Valoszinuleg azt is latta es erezte  amit mi eszre sem vettunk, azt hogy valahol a park masik vegeben ott all egy angyal es egy regi orat tart kezeben. Valoszinuleg o azt is hallhatta , amint ketyegnek a manusok az oran es erezhette az Ido tomjen illatat mely az angyal melett varakozo Elmulas sotet koponyegebol aradt. 

 
 

 


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Október / 2019 >>


Statisztika

Most: 2
Összes: 24528
30 nap: 1952
24 óra: 54